![](/media/lib/139/n-swinie-b3f83a5f9b6ef9a794d465f077155012.jpg)
Świński problem z bakteriami
14 lutego 2013, 13:14Połowa wszystkich hodowanych na świecie świń żyje w Chinach, a ponad połowa z nich jest karmiona paszami z antybiotykowymi promotorami wzrostu. Tego typu środki przynoszą korzyści hodowcom. W zatłoczonych chlewniach bardzo łatwo o infekcje, a co za tym idzie, straty w hodowli
![](/media/lib/148/n-jezowiec-a5a8c077ca9eb787c811e41907620944.jpg)
Sekwestrować jak jeżowiec
5 lutego 2013, 13:12Jeżowce posługują się niklem, by pozyskać dwutlenek węgla z morza i wbudować go w pancerz. Ich umiejętności można wykorzystać jako model skutecznej sekwestracji CO2 (CCS z ang. Carbon Capture and Storage).
![](/media/lib/106/n-apple-logo-69437c381c57380039f66c1b87d08c57.jpg)
Nietypowy błąd w Mac OS X
4 lutego 2013, 18:34W serwisie OpenRadar, który służy użytkownikom oprogramowania Apple'a do raportowania błędów, poinformowano o nietypowej usterce w systemie Mac OS X 10.8.2. Okazuje się, że w wielu aplikacjach wystarczy napisać osiem znaków, by doszło do awarii oprogramowania
![](/media/lib/98/n-mleko-6c4347fd3db42e085e73c130fd1e4316.jpg)
Mleko lepsze od śmietany
4 lutego 2013, 11:03Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości
![](/media/lib/94/n-nerka-924d4faeed7feda0f40e7b7d4eea47d8.jpg)
Dializował się sam przez 13 lat
1 lutego 2013, 18:46Hu Songwen przez 13 lat utrzymywał się przy życiu dzięki samodzielnie skonstruowanemu aparatowi do dializy.
![](/media/lib/118/n-sen-c8578912e8d3db217b265d84817afa26.jpg)
Płytki starczy sen uniemożliwia utrwalanie wspomnień
28 stycznia 2013, 13:17Pogorszenie jakości snu w starszym wieku zaburza proces długofalowego przechowywania wspomnień przez mózg.
![](/media/lib/147/n-nanokrzem-49309f1671b6232d6f901635eb3f27c6.jpg)
Wodór na żądanie
24 stycznia 2013, 08:02Naukowcy z University at Buffalo zauważyli, że bardzo małe cząsteczki krzemu reagują z wodą i niemal natychmiast powstaje wodór. Do przeprowadzenia reakcji nie jest potrzebne światło, ciepło czy elektryczność.
![](/media/lib/146/n-strzykawki-ed94642d2b7da497232cd5c0b1f499dd.jpg)
Nastrzykiwanie guza
17 stycznia 2013, 11:25Firma Presage Biosciences pracuje nad nowatorską technologią walki z nowotworami. Przedsiębiorstwo rozwija urządzenie, które wstrzykuje niewielkie dawki różnych leków w guza znajdującego się w organizmie pacjenta. Guz taki miałby być następnie usuwany i poddawany badaniom pozwalającym stwierdzić, który z leków najskuteczniej zwalczał komórki nowotworowe
![](/media/lib/108/n-grafenmolekularny-ff7861b2273f02f22f6ea281476a81e3.jpg)
Superczuły test antydopingowy
16 stycznia 2013, 13:41Naukowcy z University of Manchester poinformowali na łamach Nature Materials, że wraz z kolegami z Aix-Marseille Université opracowali urządzenie, które za pomocą prostego systemu optycznego może w badanej próbce w ciągu kilku minut odnotować obecność pojedynczej molekuły związku chemicznego i dokonać jej analizy
![](/media/lib/126/n-czacha-64d12b557f7953598a1aaf66d5af72dc.jpg)
Trująca żywność
15 stycznia 2013, 19:02Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów